MUZEUL ETNOGRAFIEI

Ca multe orașe din Europa Centrală și de Est, Aradul are norocul să aibă, încă de la începuturile sale, ca târg, mai multe popoare care să-l fi locuit, de-a lungul vremurilor.

Asta le dă și imboldul popoarelor, devenite naționalități după 1848, să își revendice locul ca fiind începutul lor zonal.

Cert este că la începutul secolului XX Aradul avea câteva cimitire vechi, după cum scria istoricul arădean Horia Medeleanu: cimitirul vechi românesc, cimitirul vechi sârbesc, cimitirul vechi german, cimitirul vechi evreiesc etc. Un cimitir vechi înseamnă că acolo se oficiau slujbe de îngropăciune timp de cel puțin 200 de ani. Peste toate aceste cimitire s-au construit cartiere noi ale Aradului. Casele arădenilor moderni stau pe oasele arădenilor de odinioară.

Asta înseamnă că orașul, născut dintr-un târg, are și o tradiție a conviețuirii între diverse neamuri, religii și confesiuni.

Muzeul etnografiei își propune să evoce importanța acestei conviețuiri, care, folosindu-se de tradiții ale fiecărei etnii, a transformat Aradul într-un oraș al exprimării identității naționale prin respectarea altor identități naționale. Aradul este unul dintre foarte puținele orașe românești și europene în care nu s-au înregistrat niciodată conflicte sau dispute interetnice. 

Zona Aradului este una de confluență a tradițiilor, obiceiurilor și folclorului, inclusiv a celor de origine românească. După ani de zile de dispute, România a dobândit  o recunoaștere a UNESCO pentru un dans pe care îl revendica și Ungaria: jocul fecioresc din Ardeal, intrat în patrimponiul mondial sub numele de ”lads dance”. De fapt, influențele sunt reciproce.

Etnografia și folclorul definesc identitatea unui popor, dar și unicitatea unui loc. Desenul unui costum, accesoriile folosite de femei sau de bărbați, jocul și dansul, pictura, scrierea ale fiecărei comunități naționale sunt influențate de interferența cu alte culturi locale de-a lungul timpului. Asta va dezvălui Muzeul Etnografiei din cadrul HUB mARTA. 

Muzeul își propune să utilizeze toate metodele moderne prin care poate furniza informații despre folclorul comunităților naționale din Arad: sunet, imagine, AI, holograme, ateliere etc.