1. Workshop-urile mARTA

Renshi de Arad 2025, ediția a III-a

Perioada de desfășurare: 10 zile, aprilie-mai 2025
Loc de desfășurare: licee din municipiul Arad

Fundamentare: Renshi este un proiect experiment inițiat în 2023, având un succes surprinzător printre elevi. Proiectul își propune educația permanentă a elevilor, prin intermediul poeziei și al artelor plastice. Atelierele sunt coordonate de scriitorii Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu și Ioan Matiuț. Produsele atelierelor sunt revista Renshi de Arad, expoziția lucrărilor de artă plastic ale copiilor, spectacolele de recitare susținute de elevii autori ai textelor.

AR-FUN 2025

Perioada de desfășurare: 10 zile, mai-iunie 2025
Loc de desfășurare: spații neconvenționale din Arad

Fundamentare: AR-FUN 2024 este un proiect care își propune educația tinerilor autori, prin coordonarea unor ateliere de scriere dramaturgică. Atelierele de dramaturgie sunt coordonate de actorul și dramaturgul arădean Ioan Peter PIT, care va avea invitați alți dramaturgi contemporani, români sau din străinătate, găzduți la Arad. Participanții la ateliere sunt tineri autori. Textele lor vor fi incluse într-o antologie tipărită și vor fi propuse pentru producție pentru Festivalul Underground și pentru alte festivaluri din țară..

”Cancel culture” versus ”Accountability culture” (cultura excluderii versus cultura responsabilizării)

Perioada de desfășurare: 5 zile, iunie 2024
Loc de desfășurare: spații neconvenționale din Arad

Fundamentare: Proiectul cuprinde două etape, o conferință despre diferența dintre cele două abordări și două workshop-uri, la care va participa și regizorul Cristian Luchian, de 4-5 zile, pentru profesori și elevi din Arad, cu patru tehnici diferite de teatru aplicat. Proiectul va avea ca produs un spectacol de teatru forum.

Arad, Platoul de cinema, ediția a II-a

Perioada de desfășurare: 5 zile, iunie-iulie 2025
Loc de desfășurare: orașul Arad
Fundamentare: Orașul ARAD devine locație și subiect de cinema.
Temele filmelor vor fi gândite de echipă în jurul orașului Arad.
“ARAD. Platou de Cinema” este despre educație, cultură și creditarea importanței noiigenerații. Atelierul “ARAD. Platou de Cinema” e o investiţie în viitor, atât în cel apropiat, cât şi într-unul mai îndepărtat.
Cum mă raportez la orașul meu, la vârsta mea, la evenimentele minore și majore care compun zilele spectaculoase și mai puțin spectaculoase din viața mea? Educația cinematografică este un instrumente care stimulează autocunoașterea și participarea la viața comunității. Cinematograful – în calitatea sa de artă, dar și în cea de tehnologie, în cea de limbaj, de cultură populară, de instrument de arhivare a realității – e o prezență fără de care istoria recentă e de neconceput.
Participanții la “ARAD. Platou de Cinema” vor fi timp de câteva zile actori, scenariști, cameramani, sunetiști, regizori.
Echipa va realiza la finalul zilelor de atelier, un set de filme de ficțiune sau documentar în funcție de ideea aleasă.
Grupa e formată din 10 participanți, din Arad, coordonați de regizorul Cristina Groșan, originară din Arad, stabilită la Budapesta.

Workshop și producție spectacol ”Maria Tănase și Edith Piaf”

Perioada de desfășurare: 45 zile, ianuarie-martie 2025
Loc de desfășurare: spații neconvenționale din Arad

Fundamentare: spectacolul este o co- producție a HUB mARTA împreună cu Teatrul Union din Chișinău, Republica Moldova, și este realizat de regizorul arădean independent Tapaszto Erno, după un text adaptat al Theodorei Herghelegiu. Spectacolul este în limba română și franceză și va fi produs în scopul de a fi prezentat și vândut la festivaluri. Spectacolul reproduce o întâlnire imaginară între cele două vedete internaționale ale secolului trecut. Poveștile vieților celor două artiste sunt aproape identice: de la viața de artist, până la cea private, cu iubiri interzise, spionaj etc.

Spectacolul va fi prezentat atât la Chișinău cât și la Arad, dar și la festivaluri din România și Europa.

Workshop: spectacole pentru copii sub 5 ani

Perioada de desfășurare: mai-octombrie 2025
Loc de desfășurare: spații neconvenționale din Arad

Fundamentare: Această nouă formă de educație permanentă, care se adresează bebelușilor și copiilor sub 5 ani, este tot mai prezentă în Occident. Deocamdată, în România, este doar la început , ca experiment artistic. Proiectul urmărește producția unor spectacole, care să cuprindă mai multe forme de educație pentru această categorie de vârstă. În Arad și în Vestul țării este o premieră. Spectacolele vor fi regizate de artițti profesioniști, specializați în realizarea de astfel de spectacole.

World Music Meeting

Perioada de desfășurare: 9-11 mai 2025
Loc de desfășurare: spații neconvenționale din Arad, curtea Casei MARTA

Fundamentare: Muzica interpretată de artiștii de pe plan Mondial se inspiră tot mai mult, indifferent de gen, din folclorul popoarelor. Inclusiv în Arad sunt grupuri musicale care își caută identitatea muzicală în folclorul românesc. Cu alte cuvinte, lumea se întoarce la origini, iar asta generează muzici speciale. Întâlnirea dintre acestea poate fi o experiență unică și inedita pentru spectatorii arădeni, dar și pentru turiștii culturali care caută astfel de manifestări.

Funcționarea trupei de teatru ”Art Studio”

Perioada de desfășurare: 9 luni, martie-decembrie 2025
Loc de desfășurare: spații neconvenționale din Arad

Fundamentare: Ioan Peter PIT a mai coordonat un proiect de acest gen în urmă cu 20 de ani. Proiectul a fost și atunci un succes, furnizând Teatrului Clasic ”Ioan Slavici” cel puțin cinci actori. Așadar, proiectul își propune recreerea unei oferte către potențiale talente locale, care doresc să urmeze o carieră de artist dramatic. Există o cerere de cel puțin 30 de tineri arădeni, care și-ar dori să intre într-o trupă de teatru.

HUB literar mARTA

Perioada de desfășurare: 12 luni, ianuarie-decembrie 2025
Loc de desfășurare: sediul provizoriu al HUB mARTA

Fundamentare: În Arad există un nucleu de tineri autori de texte literare (poezie, proză, jurnalism literar), elevi sau studenți, care nu au un cadru organizat pentru exprimarea artistică. Asta își propune acest workshop, de a-i aduce împreună și de a le pune la dispoziție posibilitatea înțelegerii procesului de creație literară, dar și a publicării acestor creații, într-un almanah anual.

Workshop ”Comedia, ca o provocare”

Perioada de desfășurare: iunie 2025
Loc de desfășurare: spații neconvenționale din Arad, sediul provizoriu al instituției

Fundamentare: workshop-ul vine ca un răspuns la cererea artiștilor din Arad, dar și a publicului arădean, pentru spectacole de comedie. Doi actori arădeni au inițiat acest proiect, Zoltan Lovas și Alexandra Tapaszto. Coordonatorul workshop-ului va fi regizorul din Republica Moldova, Alexander Grecu. Produsul workshop-ului va fi cel puțin un spectacol de comedie.

2. Festivalul de circ ”ARCADIA”, ediția a 5-a, 2025

Perioada de desfășurare: 15-24 august 2025, cu ocazia Zilelor AraduluiÂ
Locuri de desfășurare: spații publice, parcuri, piețe, în corturi de circ, amplasate în diverse locuri publice din Arad.

Fundamentare:
Circul contemporan sau teatrul-circ este un tip de spectacol ce are tradiții vechi în Franța, Italia, Belgia sau Spania, având rădăcini în comedia dell’arte și dezvoltându-se în principal în jurul familiilor de clovni precum Colombaioni, Zavatta, Fratelinni etc… În ultimii ani au apărut foarte multe spectacole cu elemente de circ și care se apropie mult de teatru, în relația actorilor cu obiectele, cu decorul, schimbând jocul grotesc al clovnului tradițional, cu un tip de expresie realist, apropiat de maniera teatrului actual. Adeseori sunt folosite elemente de mare teatralitate precum păpușile, marionetele, decoruri cu valențe simbolice, artă digitală…

Ne adresăm publicului de toate vârstele din Arad precum și din orașele din împrejurimi, inclusiv din Ungaria. Există un public fidel al spectacolelor de circ în general, dar festivalul trebuie să-și facă o țintă și din publicul nou, cel care încă nu este obișnuit să vină la spectacole care îmbină circul cu teatrul,cu dansul sau artele digitale, la spectacole de multi/pluridisciplinare.

3. Festivalul de teatru și film pentru elevi

Perioada de desfășurare: 3 zile, octombrie 2025
Loc desfășurare: spații neconvenționale din Arad, licee din Arad

Fundamentare: Aradul a avut o tradiție în organizarea festivalurilor de teatru și film pentru elevi și tineri. Au fost cel puțin două trupe de teatru pentru tineret și trei festivaluri de teatru și film, de limbă română, de limbă engleză și de limbă franceză. A rămas un singur festival de teatru de limbă franceză, organizat de AMIFRAN de peste 30 de ani.

Un festival de teatru și film pentru elevi va avea un triplu efect: educarea elevilor prin aptitudini, competiția constructive între școli și licee și, cel mai important, pregătirea viitorului public arădean pentru spectacolele de anvergură ale instituțiilor profesioniste. Cu alte cuvinte, festivalul educă viitorul public arădean.

Coordonatorii festivalului sunt actorul Zoltan Lovas și regizorul Nicolae Mihai Brânzeu.

4. Înființarea Ansamblului folcloric și Festivalul international al jocului fecioresc

A) Înființarea Ansamblului Folcloric

Perioada de desfășurare: 12 luni, 2025 și b) 3 zile, septembrie 2025
Locuri de desfășurare: piețe publice din Arad, spații neconvenționale din Arad

B) Festivalul internațional al jocului fecioresc

Perioada de desfășurare: 3 zile, luna septembrie-octombrie 2025
Loc de desfășurare: piețe publice din Arad, spații neconvenționale din Arad

Fundamentare: Necesitatea înființării unui ansamblu folcloric semi-profesionist, care să evoce tradițiile și obiceiurile zonei de confluență etnografică a Aradului, este data , în primul rând, de absența unui astfel de ansamblu, dar și de cererea existentă din partea publicului țintă, căruia ar urma să se adreseze.

Jocul fecioresc este întâlnit în toate dansurile etniilor care conviețuiesc în zona Aradului și reprezintă una dintre cele mai spectaculoase exprimări coregrafice etnografice. De aceea propunem acest Festival  international al jocului fecioresc. Pe de altă parte, jocul fecioresc ardelenesc a intrat în Patrimoniul immaterial UNESCO, sub denumirea de ”lad`s dance”, alături de jocul călușarilor, ceea ce poate constitui și o formă de promovare a tradițiilor. Festivalul va avea și o secțiune de ateliere, care vor fi coordonate de coregrafii ansamblurilor invitate.

 5. Bienala de artă numerică, holografică, video-maping și artă stradală, ediția I

Perioada de desfășurare: august 2025, cu ocazia Zilelor Aradului
Loc de desfășurare: parcuri publice, străzi, piețe, spații neconvenționale din Arad

Fundamentare: Proiectul nostru vrea să surprindă artistul performativ în mijlocul comunității, creând un astfel un program de rezidențe artistice pentru aceștia prin care vor beneficia de întâlnirea cu artiști reprezentativi din arta contemporană și de workshop-uri.

Proiectul implică realizarea unei serii de 10 instalații performative ce vor constitui o expoziție semipermanentă, precum și o expoziție de artă numerică, o formă de exprimare artistică ce folosește atât matematica și inteligența și sensibilitatea umană, precum și inteligența articicială (IA).

Proiectul este și un festival de artă stradală prin care dăm un suflu nou orașului, prin culoare, înfrumusețând mai multe clădiri ale căror ziduri oricum au un aspect deplorabil și, în același timp, transmitem mesaje care au rolul să atragă atenția privitorilor asupra problemelor sociale cu care se confruntă comunitatea noastră. Transmitem un alt vibe locuitorilor, știut fiind faptul că arta dă frâu liber imaginației și creează nevoia de dezbatere, culorile bucură, locuitorii din cartiere viu colorate având tendința să fie mai fericiți decât cei care trec zilnic cu privirea peste griul lăsat în urmă de trecerea anilor. Creăm un muzeu urban de artă stradală pe care îl vom mări de la ediție la ediție, un muzeu cu acces gratuit care are rolul să promoveze orașul nostru, să insufle speranță tinerilor, să dezvolte turismul local și, de ce nu?, să hrănească economia locală. Și când spunem artă stradală nu ne gândim doar la picturi murale, ne gândim și la teatru, la muzică și la dans, drept pentru care vom angrena și vom promova în cadrul fiecărei ediții a festivalului ONGu-ri interesate, aducându-le arta în stradă.

Proiectul include și o instalație imersivă new media cu sunet minim 6 puncte de surround

instalația este compusă din 3 elemente:

  1. artefact aprox 4/4m (ecran proiecție din plexi topit, arată că o meduză geometrică și este semitransparent), suspendată de tavan / copaci dacă va fi afară.
  2. video mapping și laser art pe ecranul de mai sus se realizează videomapping imersiv care oferă o senzație de cădere caleidoscopică.
  3. sunet imersiv surround cu min 6 surse de sunet diferite

Spectatorii au posibilitatea să poată stă întinși pe spate pe fotolii gonflabile / pufi  sub instalație.

 6. Arad Fusion Festival , ediția a II-a

Perioada de desfășurare: 3 zile, 10-12 iulie 2025
Loc de desfășurare: Parcul ARED (lângă Mall-ul AFI) spații neconvenționale din Arad

Fundamentare: Proiectul își propune să promoveze trendul din muzica modernă mondială, dat de interferențele dintre stiluri și exprimări muzicale,,contribuția Inteligenței Artificiale (AI), utilizându-se instrumente vechi sau copii ale acestora, combinate cu interpretări ajutate de computer și de instrumente muzicale inedite. Proiectul își propune să atragă toate ONG-urile care au ca scop dezvoltarea confluențelor culturale, interdisciplinaritatea.

Proiectul este unic în România, ca propunere, și va creea o destinație culturală pentru Arad.

7. Festivalul basmelor și poveștilor

Perioada de desfășurare: 3 zile, decembrie 2025
Locul de desfășurare: spații publice, spații neconvenționale din Arad

Fundamentare: Basmele și poveștile au o istorie și o adresare universală, clădită însă pe scrieri locale. Frații Grimm și Petre Ispirescu nu s-au întâlnit niciodată, dar basmele și poveștile lor s-au întâlnit în educația copiilor de pe întreaga planetă. Din păcate, s-a pierdut mult din spunerea poveștilor și a basmelor și foarte puțini autori mai scriu astfel de genuri în România.

Prin urmare, Festivalul își propune să readucă povestea și basmul în lumea copiilor și a adulților, cu ajutorul paradelor de păpuși gigantice, a personajelor de poveste și de basm, dar și prin intermediul filmelor și a atelierelor pentru fabricarea personajelor de basm.

8. Înființarea fanfarei orașului și Wind Orchestra Meeting

A)Înființarea fanfarei orașului

Perioada de desfășurare: 10 luni, concerte periodice în perioada iunie-septembrie 2025
Locul de desfășurare: sala de repetiții, parcuri și piețe publice din Arad

B)Wind Orchestra Meeting

Perioada de desfășurare: 2 zile, septembrie 2025
Locul de desfășurare: parcuri și piețe publice din Arad, curtea clădirii MARTA

Fundamentare: Aradul are o tradiție în susținerea și promovarea muzicii de fanfară, mai ales datorită comunităților religioase neoprotestante, dar și după înființarea Conservatorului, în secolul al XIX-lea. Există, prin urmare , și un public dedicat acestui gen de concerte, însă muzica de fanfară este una dintre puținele care pot aduce un public foarte numeros, alcătuit din oameni cu diverse gusturi, preferințe și educație muzicale. Adică, există cerere pentru astfel de evenimente culturale. Concertele de fanfară sunt în sine ocazii de educație muzicală, fiindcă se pot aborda toate genurile muzicale, de la folclor, la muzică simfonică sau muzică modernă.

Wind Orchestra Meeting este un proiect care propune două zile de concerte de muzică de fanfară, cu cinci orchestre invitate, 3 din România și două din străinătate (Ungaria sau Serbia sau Republica Moldova), plus orchestra gazdă de la Arad. În prima zi se vor susține concerte în șase locații diferite din Arad, iar în a doua zi va avea loc o paradă a fanfarelor și un concert comun. Unul dintre produsele proiectului este un DVD cu concertele programate

9. Simpozionul de sculptură, ediția a II-a

Perioada de desfășurare: 30 de zile, august-septembrie 2025
Locul de defășurare: Parcul de pe Malul Mureșului

Fundamentare: Reluarea tradiției arădene în organizarea de tabere de sculptură a fost un success în anul 2023. Proiectul își propune două obiective principale: mobilarea urbană a Aradului cu opera de artă, dar și susținerea și promovarea tinerilor artiști plastici. Orașul Arad are trei zone, din trei perioade diferite, cu opera de artă din piatră de calcar: cea din anii 70, cea din anii 80 și cea de acum din anul 2023. Operele de artă, ca mobilier urban, îmbogățește efectiv orașul, dar, ca obiecte de muzeu de artă în aer liber, sunt și un factor educativ pentru cetățenii orașului, asigurându-le acestora și bucuria de a locui într-un oraș prieten cu arta.

Vor fi invitați 5 artiști plastici, din Arad și din alte localități din România, masteranzi, doctoranzi sau absolvenți ai facultăților de artă care vor să se afirme.

10. Rezidențe artistice mARTA

Perioada de desfășurare: aprilie-decembrie 2025
Loc de desfășurare: spații neconvenționale din Arad, curtea clădirii MARTA

Fundamentare: Rezidențele artistice reprezintă una dintre formele competitive de susținere a artiștilor din orice domenii, dar și una dintre cele mai ieftine modalități pentru finanțator de a intra în posesia unor opera de valoare artistică. Este o rețetă win-win între finanțator și artist. Fiecare dintre rezidențiate vor avea cel puțin un produs final, cum ar fi un album muzical, un concert care poate devein itinerant, un spectacol de teatru itinerant, un spectacol de dans sau o nouă trupă de dans, o expoziție permanentă de artă plastică, videoclipuri sau filme despre Arad, expoziție permanentă de artă fotografică, pagină de internet etc.

11.Publicații

Perioada de desfășurare: 12 luni, 2025
Loc de desfășurare: Arad

Fundamentare: Toate aceste publicații, tipărite sau online, promovează imaginea Aradului, istoria orașului precum și deschiderea sa culturală. Aradul nu mai are un album foto tipărit de mai bine de 10 ani, iar Monografia MARTA va fi o premieră pentru istoria industrială a Aradului. Paginile web ale instituției sunt obligatorii, dar este necesară și îmbunătățirea lor calitativă, să nu rămână doar o modalitate de evocare a programelor culturale programate.

Materialele promoționale (cărți poștale, machete ale autovehiculelor produse la MARTA etc.) sunt și o formă de promovare a Aradului, dar și o sursă de venituri propria pentru instituție.

12.”Aradul colorat”, ediția a II-a

Perioada de desfășurare: aprilie-noiembrie 2025
Loc de desfășurare: spații publice din Arad, parcuri

Fundamentare: Proiectul își propune înfrumusețarea spațiilor publice din Arad, utilizând culorile. De la vopsirea mobilierului urban din diverse spații publice (banci, corpuri de iluminat, coșuri de gunoi etc.), până la picturi murale pe pereții clădirilor publice. Partenerii acestui proiect sunt elevii Colegiului Național de Artă ”Sabin Drăgoi”, din Arad și studenții de la Facultatea de Design ,din cadrul Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad.

 13. Educația permanentă

A) Cursuri în meserii din industria spectacolului

Perioadă de desfășurare: 6 luni, 2025
Loc de desfășurare: săli Universitatea ”Aurel Vlaicu”

Fundamentare: Cursurile vor fi organizate în parteneriat cu Universitatea ”Aurel Vlaicu”, care va organiza catedra din punct de vedere academic professional. Este vorba despre meserii cum ar fi inginer de sunet, Light -designer, inginer de lumini, regizor ethnic, meserii pentru care există cursuri ocazionale pentru specializare, dar nu există o pregătire specializată la nivel academic, iar cererea pe piață este foarte mare în industria spectacolului. Proiectul poate deveni o sursă constantă de venituri propria pentru HUB.

B) Înființare de ateliere pentru producția de mașinării pentru industria de divertisment

Perioada de desfășurare: 6 luni, 2025
Loc de desfășurare: spații industrial din Arad

Fundamentare: Proiectul are două obiective principale: producerea de mașinării pentru industria de divertisment stradal și reconversia profesională în domeniul cultural și de divertisment. Proiectul poate devein o sursă constantă de venituri propria pentru HUB, din comercializarea produselor realizate în ateliere sau din închirierea lor la diverse evenimente culturale zonale. Produsele atelierelor sunt: păpuși și personaje fantastice gigantice, fabricate din structure mobile, carusele etc. Parteneri ai proiectului sunt antreprenori locali și Universitatea ”Aurel Vlaicu”, care suportă alte categorii de cheltuieli, cum ar fi materiale necesare, asigurarea spațiilor necesare etc.

C) Înființare de ateliere și cursuri de specializare în restaurare

Perioada de desfășurare: 6 luni, 2025
Loc de desfășurare: spații industriale din Arad

Fundamentare: Aradul are o bogăție de obiecte  de patrimoniu material, de mobilier urban, clădiri, care se află într-o stare avansată de degradare și care ar trebui restaurate corespunzător: porți, ancadramente, balustrade, vitralii, scări, lifturi etc. Pe de altă parte, există o cerere tot mai mare pentru restaurarea și recondiționarea obiectelor de mobilier, a tablourilor etc. din partea cetățenilor. Or, sunt extrem de puțini meseriași care mai știu restaura obiecte de artă urbană sau de interior. Proiectul propune recuperarea acestor meserii de restaurare pentru atingerea a cel puțin două obiective: redarea obiectelor valoroase Aradului și prestarea unor servicii de calitate privind restaurarea obiectelor de artă.

14. Casa de cultură a studenților

Perioadă de desfășurare: 12 luni, 2025
Loc de desfășurare: curtea clădirii MARTA, spații ale universităților arădene, spații neconvenționale

Fundamentare: Deși Aradul are deja o istorie de peste 30 de ani de activitate universitară, cu două universități, una de stat și una privată, studenții din Arad nu beneficiază de o ofertă culturală dedicată lor și nici o formă instituționalizată care să le asigure oportunități de exprimare sau organizare artistică. Proiectul tocmai asta propune, înființarea unei Case de cultură a studenților, printr-un parteneriat cu Ligile studenților din cele două universități, care să le poată oferi membrilor acestora posibilități de exprimare și organizare artsitică. Aradul are studenți din diferite zone geografice de pe glob, ceea ce poate constitui o ofertă diversă de activități culturale, data de diversitatea culturală a originilor studenților care studiază aici.

15. Organizarea colecțiilor muzeale: Muzeul tehnicii și tehnologiei și Muzeul etnografic al comunităților naționale din Arad. Dezvoltarea turismului cultural

A) Muzeul tehnicii și tehologiei din Arad

Perioada de desfășurare: 12 luni, 2025
Loc de desfășurare: spații din Arad, necesare depozitării și expunerii exponatelor achiziționate

Fundamentare: Muzeul, care va fi amenajat în interiorul clădirii MARTA, conform studiului DALI, este foarte așteptat de publicul arădean, dar poate deveni și un punct de mare interes pentru turismul cultural în Arad. Însă pentru începerea organizării expoziției muzeale trebuie începută munca de cercetare și achizițiile viitoarelor exponate, prin cumpărare direct sau obținute prin donație, ori închiriere.  Industria și tehnologia din Arad au acoperit o arie foarte vastă, de la industria lemnului, industria textilă, tehnologie de mecanică fină, industria constructoare de mașini și mașini-unelte, până la industria alimentară, tehnologia aviatică etc.Munca de cercetare va trece hotarele României, fiind necesare prospecțiuni și în Arhivele din Ungaria și Austria. Parteneri în acest proiect vor fi ONG-uri din Arad.

B) Muzeul comunităților naționale din Arad

Perioadă de desfășurare: 12 luni, 2025
Loc de desfășurare: spații din Arad, necesare depozitării sau expunerii obiectelor achiziționate

Fundamentare: Muzeul, care va fi amenajat, de asemenea, în clădirea MARTA, este la fel de așteptat de publicul arădean, mai ales de arădenii care sunt plecați și își doresc o evocare a istoriei locului de baștină. Muzeul va fi un alt punct de interes pentru turismul cultural, având în vedere diversitatea de comunități naționale care au trait și trăiesc în Arad: români, maghiari, germani, evrei, sârbi, bulgari, slovaci, italieni, francezi, țigani etc. Fiecare dintre aceste comunități au avut o contribuție la dezvoltarea Aradului de-a lungul istoriei. Parteneri în acest proiect sunt ONG-ri representative pentru fiecare dintre comunitățile naționale.

C) Dezvoltarea turismului cultural în Arad, prin reconstrucția autobuzului Westinghouse și a autoturismului MARTA, care s-au produs la Arad

Perioadă de desfășurare: 12 luni, 2025
Loc de desfășurare: spații industriale din Arad și din Ungaria

Fundamentare: Reconstrucția acestor vehicule care s-au fabricat în Arad, în fosta fabrică MARTA, acum peste 100 de ani, va putea transforma orașul într-o destinație pentru turismul cultural. Nici un oraș din Europa nu a reconstituit pentru a pune în circulația publică astfel de vehicule istorice. Autobuzul supraetajat , reconstruit după modelul Westinghouse de la 1908, va face circuite turistice prin Arad. Acesta va avea 28 de locuri. Parteneri în acest proiect sunt antreprenori din Arad, toate firmele de automotive din Arad, care vor asigura forța de muncă specializată, precum și plata celor implicați, dar și Universitatea ”Aurel Vlaicu”, pentru design, ori alte ONG-uri pentru atragerea de fonduri. Unul dintre partenerii principali poate deveni firma Westinghouse din SUA, care are și reprezentață în România.

Total general: 890.000 lei

16. Festivalul Underground, ediția a 15-a

Perioadă de desfășurare: 10 zile, în perioda 20-29 iunie, 2025
Locuri de desfășurare: spații neconvenționale din Arad, foste hale, mall-uri, cluburi etc:

Fundamentare: Festivalul Underground a fost, vreme de 13 ediții, unul dintre proiectele care au pus Aradul pe harta evenimentelor culturale de talie europeană, nu doar națională. Festivalul este gândit să se adreseze publicului tânăr, dar și artiștilor independenți, care experimentează noi abordări în teatru sau film. Rețeta de succes a Festivalului de teatru și film independent este simplă: nu există un festival dedicat pentru producții independente nici în România și nici în această zonă central-europeană, nimeni nu îi invită pe acești artiști la festivaluri de profil, publicul lor fiind doar cel local. Festivalul de la Arad propune deschiderea europeană pentru producțiile independente. Pe de altă parte, tendința finațărilor nerambursabile prin programe europene se îndreaptă spre astfel de producții independente, care ies din cadrul finanțărilor statale. Adică, Festivalul poate atrage și finanțări europene. Festivalul va avea și producții din străinătate, selecția urmând a fi făcută în perioada ianuarie-aprilie 2025. Selecționerii Festivalului sunt: Ștefan Iordănescu, Radu Dinulescu și Ovidiu Georgescu. Festivalul promovează Aradul pe toate meridianele lumii.

17. Circuite turistice virtuale prin Arad

Perioada de desfășurare: 10 luni, martie-decembrie 2025
Loc de desfășurare: municipiul Arad (centrul orașului, cimitire, străzi istorice, clădiri istorice, monumente istorice etc.)

Fundamentare: Orașul Arad începe să aibă tot mai mulți turiști, fie că sunt grupuri organizate, fie că sunt turiști culturali, turiști de inters medical etc. Există deja câțiva ghizi turistici locali și câteva ONG-uri care ghidează turiștii prin Arad, însă nu există o aplicație care ar putea fi folosită pe telefoanele inteligente sau pe alte gadgeturi inteligente. Prin urmare, proiectul propune realizarea unei aplicații inteligente pe care o poate descărca orice visitator în Arad, chiar și de către arădeni, pentru a fi ghidați virtual pe diverse trasee turistice din Arad.

 18. Noaptea de poezie, ediția a II-a

Perioada de desfășurare: 21 martie 2025
Loc de desfășurare: spații neconvenționale din Arad

Aradul a intrat de anul trecut pe lista orașelor de pe mapamond, în care se sărbătorește ”Ziua mondială a poeziei”. În România sunt 5 orașe în care va avea loc această manifestare culturală, Aradul fiind unul dintre ele (Timișoara, București, Iași, Cluj). Vor fi invitați și promovați șase poeți, din Arad sau din alte orașe și se vor organiza concerte de muzică inspirată din creațiile lor.